Kerst/Winter – recepten

 

Perenchutney met ( wild- ) pâté  

(voorgerecht)

De perenchutney smaakt heerlijk bij ( wild- ) pâté. Geserveerd op wat pittige sla met geroosterd brood en boter erbij een heerlijk voorgerecht.

 

 

Wildragout met bladerdeegkorst         

(Hoofdgerecht) 5 à 6 personen

 

Het eerste deel van dit recept kun je al 1 of 2 dagen van te voren maken           

 1 kilo verse wildragout in stukken van 2,5 cm

150 ml rode wijn

3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepels boter

2 laurierbladen

4 jeneverbessen

4 verse tijmtakjes ( samen gebonden)

12 gepelde sjalotjes  ( eventueel gehalveerd als ze erg groot zijn)

2 eetlepels bloem

250 ml wildbouillon

1 eetlepel Maastrichtse kruidenmosterd

1 eetlepel rode wiemelkes jam ( rode bessenjam)

250 gram kastanjechampignons in kwarten.

versgemalen zwarte peper en eventueel zout

250 gram bladerdeeg

1 losgeklopt eigeel

 

Marineer de wildragout één nacht in de wijn samen met de laurier, tijm, jeneverbessen en 1 eetlepel olijfolie.
Zeef het vlees en dep het droog en bewaar het marinadevocht. Bak het vlees in kleine hoeveelheden in een ruime braad/stoofpan rondom bruin in 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter. Bewaar het buiten de pan en bak de sjalotjes voor 5 minuten. Voeg het vlees er weer bij en voeg de bloem toe en bak even mee. . Schenk nu de marinade en kruiden en wildfond en erbij. Voeg de mosterd toe en breng al roerend aan de kook. Laat 1,5 uur sudderen met deksel op de pan.. Voeg indien nodig nog wat vocht ( water)  bij. Bak ondertussen de kastanjechampignons in 1 eetlepel olijfolie en laat 5 minuten zacht bakken. Voeg dan samen met de rode wiemelkes jam bij het vlees en laat nog even pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.  Doe alles in een ruime ovenschaal en laat afkoelen.

 

Volgende dag: Verwarm de oven op 200 gr. Celsius ( hete lucht oven)

Rol het bladerdeeg uit en bedek hiermee de ovenschaal. Maak met een vork een kruispatroon op het deeg. Met restjes bladerdeeg kun je figuurtjes uitsteken zoals sterren en op het deeg plakken. Bestrijk met het eigeel en bak 25 minuten in de oven,  vervolgens nog 60 minuten op 140 Gr. Celsius zodat de ragout goed warm kan worden.

 

Serveer de “wild-pie” met spruitjes of rode kool en aardappelpuree.

 

Eet smakelijk!

Adriaan de smaakmaker

St. Pieterstraat 36
6211 JN Maastricht
Telefoon: 043-3258865
info@adriaandesmaakmaker.nl 

Openingstijden

Di t/m Vrij: 10.00 – 18.00 uur
Za: 10.00 - 17.00 uur
Zo/Ma gesloten

Volg ons op facebook
facebook_icon_02
Recepten van Adriaan
Kijk ook eens bij onze recepten! Klik hier    RECEPT VOOR ZOERVLEIS
©2013 Adriaan de Smaakmaker | Webdesign   Julia Krewinkel
Top
background