Maastrichts Zoervleis (‘zuur vlees’)

Ingrediënten (voor 4 personen)                                       

500 gram ribrunderlappen in stukken gesneden van 3 cm
300 ml Engelse kruidenazijn of een andere blanke azijn *)
300 ml water
3 blaadjes laurier
2 kruidnagels
2 grote uien, in halve ringen gesneden
1 eetlepel bruine basterdsuiker
3 plakken ontbijtkoek
4 eetlepels appel/perenstroop *)
1 rundvleesbouillontablet
1 theelepel zout + peper uit de molen
1 klont boter

Werkwijze
1.Marineer het vlees één nacht in de azijn, water, laurier, kruidnagels, zout en peper.
2.Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.
3.Verhit de boter in een stoofpan met dikke bodem en bak het vlees rondom bruin.
Voeg vervolgens de uien toe en bak mee tot ze mooi bruin zijn. Schep de bruine suiker
erover.
4.Blus af met de marinade en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat het
vlees vervolgens ongeveer 2 uur zacht pruttelen met de deksel schuin op de pan. Voeg
indien nodig nog wat water toe.
5. Maak de plakken peperkoek vochtig met wat water en voeg ze vervolgens in stukken toe
aan het vlees en laat al roerend binden tot een gladde saus.
6. Voeg nu ook de appel/perenstroop toe en breng op smaak met peper en zout.

Traditioneel wordt Zoervleis geserveerd met frites en appelmoes, maar het is ook lekker met bijv. aardappelpuree en rode kool.

Eet smakelijk!

*) verkrijgbaar bij Adriaan de Smaakmaker